Edények használatáról

    • Sütésre-főzésre használható cserépedényeink gáz és villanytűzhely sütőjében, gázlángon lángelosztóval, faszenes parázs fölött, és kemencében használhatóak.
    • Hideg vagy előmelegített sütőbe is berakható, valamint kemencébe legfeljebb 250C fokig.  (Mivel a cserépedényben való főzésnek az alacsony hőmérsékleten hosszú ideig való főzés a titka, a legtöbb ételnél a 250C fok is fölöslegesen sok, ennek a magas hőmérsékletnek inkább a kacsasütő edényeknél van jelentősége.)
    • Gázlángon, lángelosztó gyanánt, teli vaslapot használjunk, amire még hidegen tegyük rá az edényt.
    • Kemencébe a parazsat ne hagyjuk közvetlenül az edény mellett!
    • Beáztatni egyik edényünket sem kell, sem az első, sem többszöri használatnál!
    • Kerülendő a hirtelen hőingadozás, az átforrósodott edényt tilos hideg vízzel felönteni!
    • Használat után jól szárítsuk ki a cserépedényt, ha még is ételszaga marad, üresen a sütőbe rakva 150 C fokon 10-15 perc alatt kiég belőle a kellemetlen szag.
    • Mosogatógépbe, mikrohullámú sütőbe nem javasolom használni az edényeket, mivel a cserép anyagánál fogva magába szívja a vizet. (a mázas cserép is)
    • Egyes edényeink nyílt lángon is használhatóak : Fazék-bogrács, szűk aljú fazék (babfőző fazék), lábas fazék.  Ezeknél az edényeknél keményfát használjunk a tűz elkészítéséhez.

szűk aljú fazék-babfőző fazék

Szűk aljú fazék a tűzön

Szűk aljú fazék a tűzön

 

 

 

 

 

 

 

 

    •  A szűk aljú fazékban nem   csak babot, de káposztát, vagy egyéb leveseket is lehet főzni. Ha azonban babot főzünk benne akkor csak egyik oldalról fűtsük az edényt, így az étel forogni fog benne, és nem kell kavargatni!
káposztás fazék

káposztás fazék

  • káposzta főző fazék

    káposzta főző fazék

    Káposztás ételek elkészítéséhez a magasabb és alacsonyabb edény is tökéletes.