Fazekak

Kihúzófüles fazekak 6-8-11 l.

mázas cserépfazék

A nagyobb méretű fazekak kemencébe, sütőbe használhatóak. A kisebb méretű cserépfazekakban gáz illetve villanytűzhelyen is lehet főzni, lángelosztóval. Arra azonban vigyázzunk, hogy lángelosztó gyanánt egy kb.2 cm vastag samott téglát használjunk, vagy vas lapot, mert a fém hálós lángelosztó nem elég. A cserépfazekakat óvni kell a szúrólángtól és a hirtelen hőmérséklet változástól. Ha gázlángon szeretnénk főzni még akkor tegyük a fazekat a lángelosztóra amikor az még melegedik,így a legbiztosabb az edény hosszú élettartalma.  Ha az étel kész, fokozatosan hagyjuk kihűlni fazekunkat, ha levesszük a tűzhelyről deszkára tegyük.

A kemencébe legfeljebb 250C fokon toljuk be az edényt. A kemencéből való kivét, -ha nem a kemencével együtt hűl ki- hasonlóképpen óvatosan történjék.  Ezeknél az edényeknél a fenékrész széles (totyafazék), hogy nagyobb felületen fel tudja venni a hőt.

A fazekak árát a főoldalon “árak” cimkére kattintva láthatják.

Cserépfazékból három alapvető típust készítünk : a kihúzófüles fazekakat, az alacsony fazekakat, és a szűk aljú fazekat.

  •  A kihúzófüles fazekat kemencébe javasolom, ahová esetenként nem könnyű benyúlni, és nem akadály az edény magassága.  A kemencébe való használatot minden darabnál a has közepén található kihúzófül segíti, így egy vaskampóval könnyen kihúzható a kemencéből.
  •  Az alacsony fazék sütőbe és kemencébe is használható, két szimmetrikus füle van, egymással szemben.
  •    A szűk aljú fazék elsősorban szabad tűzön, parázs mellett használható, kemencébe nem praktikus, borulékonysága miatt. Ez a legtöbb tájegységben fellelhető fazékforma, és a legrégibb is. A széles fenekű fazekak csak ez után jelentek meg, a sparhelt elterjedésével. Szabad tűzön egy oldalról melegítve használható, különlegessége, hogy a benne készülő ételt nem kell kavargatni, mert “magától” kering, forog benne. Javasolt ételek : levesek, babos ételek (nem sólet!), káposztás ételek. Ilyen edényben készül a sokácok “köcsögbabja” is.

Az edényen lévő máz hariszolódhat (hajszálrepedezés), de ez nem befolyásolja a használhatóságát. A képen látható fazekak 6-8-10 literesek, rendelésre egyedi méretben is készülhetnek. Ezen edényekben való főzés időigényesebb ugyan mint amihez manapság hozzászoktunk (nem”mekkdonáld”), de ezért az ízélmény kárpótol. Persze az sem mindegy mit teszünk a fazékba, a kőleves például semmi másban nem lesz olyan finom mint cserépedényben készítve, a receptet azonban mindenkinek a saját fantáziájára bízom.