Nyílt lángra való edények, tazsin

HA MÉG NINCSEN KEMENCÉD : CSERÉPEDÉNYEK NYÍLT LÁNGRA, KERTI SÜTÉS-FŐZÉSHEZ

-Bogrács

A cserép bogrács két funkciós edényünk :

-Nyílt lángon bográcsként használható, kemény fával lehet tüzelni alatta. Az edény kormos lesz, ami lemosható róla, nem befolyásolja a későbbi használatot.

-Kemencében, sütőben, vagy gázlángon lángelosztóval használható. Ekkor érdemes a fém bográcsnyelet kiakasztani az edényből.

A bogrács jellemzően 6-12 liter között készül, ettől eltérő méretben külön megrendelésre.

-Szűk aljú fazék

-Nyílt lángon használatos edény, különlegessége, hogy ha csak egy oldalról fűtjük, keringeni kezd benne az étel, így nem kell kavargatni. Ennek elsősorban bab ételeknél van jelentősége (köcsögbab), mert mállik szét a bab. Természetesen egyéb ételeket is készíthetünk benne (káposzta, levesek, töltött káposzta).

A nyílt lángra készülő edényeinket drótozott változatban is lehet rendelni, plusz 3000ft a költsége. A drótozás jelentősége annyi, hogy egy esetleges repedés esetén az edény nem esik szét, tovább használható.

A szűk aljú fazék jellemzően 6-12 liter között készül, ettől eltérő méretben külön megrendelésre.

-Fazék vas lábon

-A hagyományos kemencés fazekat, vas háromlábra helyezve szabad tűzön, vagy parázs felett is használhatjuk.  Ha még nincsen kemencéd, de tervezel, és mér szeretnéd megízlelni a cserépedényben készült ételt ajánlom ezt a fajta fazekat.

A vas háromláb ára 9000ft.

-Tazsin

Ezt az arab sütő-pároló edényt készítjük mázas és terrakotta kivitelben is. A terrakotta változatnak is mázas a belső része, a jobb tisztíthatóság kedvéért. Az alsó rész átmérője ~30-32cm.