Tésztasütő edények

kuglófsütő

kuglófsütő

Az

Otthonunkban használatos kerámiák nem csak praktikusak, hanem szebbé teszik mindennapjainkat. A sütőedények funkciótól függően tálalásra is alkalmasak. A kuglófsütő és pitesütő edények és a szív formájú pitesütő is falra akaszthatóak, ami megkönnyíti a tárolásukat, és díszítheti a konyhánkat, amikor éppen nincsen használatban az edény. Az étkezési mázzal mázazott edények a magyar fazekasság színvilágát őrzik.

A kuglófsütőben keltésztán kívül rizskochot is lehet sütni, ízletes ha a kifordított rizskoch közepébe lekvárt töltünk és úgy tálaljuk(még inkább ha azt a lekvárt is mi magunk főztük be). A kuglófsütők mérete: 11X21 cm és a családi méret 14X28cm között változik.
A kuglóf eredete a régi római időkbe nyúlik vissza, Kr. u. a második évszázadban már sütötték a rómaiak ezt a süteményt. Azok a sütőformák is bizonyítják ezt, amelyek a római kori ásatásokon kerültek felszínre. Később a kuglóf, mint nemzetközi hírű, bécsi süteményspecialitás került a köztudatba. Magyarországon először főleg a Nyugat-Dunántúlon terjedt el. A “szegények süteményének” is nevezik, mert a hozzávalók minden háztartásban fellelhetőek. Fűszerezése lehet változatos, citromos, fahéjas, ánizsos, mentás.